Banner

Arsenal

Outsides

9.0
Wannes Verhoogen - 02 juni 2005


Zo'n twee jaar geleden leerde het grote publiek Arsenal kennen via radiohit 'Mr. Doorman', met bijhorende hilarische clip waarin een kip de hoofdrol speelde. Bij de eerste optredens van de groep stonden Hendrik Willemyns en John Roan, de brains achter Arsenal, nog wat onwennig achter de knopjes, om een jaar later te evolueren tot één van de boeiendste live acts van eigen bodem. Wie de nationale media een beetje volgt, heeft ongetwijfeld al gemerkt dat in zo goed als elke recensie verwezen wordt naar het bijna legendarische optreden in de Marquee op Rock Werchter vorig jaar. De twee mannen achter de knopjes werden aangevuld met muzikanten tot een volwaardige band die de nummers op een sublieme wijze live bracht. Ook ik was erbij, die zomerse vrijdagmiddag en genoot 50 minuten intens van een schitterend optreden, dat met fietslengten voorsprong de andere, internationale sterren die dag het nakijken gaf.

Ondertussen zijn we weer een jaartje verder en is Arsenal klaar met Outsides, hun tweede album. Van de gastvocalisten op Oyebo Soul is Mario Vitallino Dos Santos de enige die nog eens zijn ding mag komen doen, in het heerlijk exotisch klinkende openingsnummer 'Saudade'. Dat de plaat veel meer internationaal klinkt dan het gros van de Belgische producties zal ongetwijfeld wel met de keuze van de gastzangers te maken hebben. Onder andere Gabriel Rios, die subliem zijn ding doet op 'The Coming', Aaron Perrino (van The Sheila Divine) en Balo (rapper bij Starflam) lenen hun stem aan dit album. Deze en nog vele andere gastoptredens doen niets af van wat we gewoon zijn van Arsenal. Het geluid is nog steeds even herkenbaar, de groep zoekt nieuwe grenzen op, maar slaagt er tegelijkertijd wonderwel in hun typische sound te behouden en uit te diepen. Zelfs de zang van Chi Zang *drumroffel*, een Leuvense Chinees, wordt op sublieme wijze geïntegreerd in het eclectisch geheel. Eclectisch, want behalve de vele invloeden, slaagt de groep er ook nog eens in om subtiele melodieën en dreigende gitaren samen te laten gaan met exotische klanken en funky beats. "We zochten naar de combinatie van boterzacht en hard", aldus Willemyns. Een opdracht waar de groep met glans in slaagde. Niet alleen levert Arsenal een album af dat ongetwijfeld zal voorkomen in menig eindejaarslijstje, de nummers stralen ook zoveel live-potentie uit, dat dit deze zomer wel vuurwerk moet geven.

Wie er snel bij was, kreeg bij het album een dvd waarop te zien is hoe de groep met Gabriel Rios naar Puerto Rico trok, met Mario Vitallino dos Santos de sloppenwijken waarin hij opgroeide bezocht en waarop Aaron Perrino hen, cynische commentaar gevend, rondleidt door het ondergesneeuwde Buffalo. Niet onmisbaar, maar wel fijn voor wie wil weten wat het verhaal is achter de gastzangers en om hun bijdrages aan de plaat beter te begrijpen. Geen nood als je er te laat bij bent, op de website (http://www.arsenal-music.com) kan je stukjes uit de DVD bekijken.
E-mailadres Afdrukken