Banner

Spencer the Rover

The Accident (and Other Love Stories)

9.0
Laurent Deprins - 27 oktober 2010


Er is tegenwoordig weer mooie muziek te horen in de Vlaemsche woonkamers, dames en heren. Dat komt niet (alleen) door het feit onze radiomakers plots het licht zouden gezien hebben en enkel nog smaakvolle, met liefde vervaardigde songs de ether insturen, maar wel met de momenteel lopende huiskamertournee van Spencer the Rover. De Leuvense band bracht deze maand haar derde cd uit, en als u het hem mooi vraagt dan komt zanger en songschrijver Koen Renders die bij u thuis - live - ten gehore brengen.

Renders mag overigens met recht en reden trots zijn op de nieuwe plaat, want 'The Accident (And Other Love Stories)' is de - voorlopige, mogen we hopen - kroon op het werk na een muzikale loopbaan die intussen toch al zo'n twee decennia overspant. Deze knappe plaat is er immers niet zomaar gekomen, want Renders zat samen met gitarist Herman Acke ooit nog bij Stormdaisy en bij Ivan's Land. Met Spencer the Rover brachten ze in '01 al een geslaagde debuutplaat uit en in '04 het uitstekende 'Spencer Is Your Friend', waarvan de radiohits 'Pretty Young Girl' en 'One Step Closer' werden geplukt.

Een paar dingen vielen meteen op wanneer we deze plaat voor het eerst hoorden. Om te beginnen staat Spencer the Rover anno 2010 nog steeds borg voor pure, eerlijke en aanstekelijke popmuziek, maar in tegenstelling tot haar voorgangers werd ze grotendeels gecomponeerd aan de piano. De gitaar is wat naar de achtergrond verdwenen, maar die leemte wordt opgevuld door de passende, vaak speelse arrangementen waarmee de songs werden aangekleed.

Ook al wordt de herkenbare Spencerstijl nergens verloochend en zijn de oude invloeden nog steeds hoorbaar, door die aanpak klinkt de plaat op het eerste gehoor een tikkeltje anders dan we van hen gewoon zijn. Daar waar de groep op haar vorige platen voor elke songs geregeld een ander jasje aantrok en laveerde tussen aanstekelijke pop, sober singer-songwriterwerk, door Americana geïnspireerde rock en pianoballads, vormt deze cd stilistisch gezien meer een geheel dan haar voorgangers.

Dat laatste is geen toeval. 'The Accident (And Other Love Stories)' is dan ook meer dan zomaar een verzameling songs die bij elkaar horen omwille van de sfeer, deze plaat is eigenlijk een muzikale novelle. Niet alleen qua stijl, ook in de teksten vormt deze plaat een (h)echt geheel, want Renders schreef bij de liedjes verhalende teksten die onderling samenhangen en waarin telkens dezelfde personages terugkeren.

De muzikale omlijsting begeleidt en vertaalt dan ook perfect de handelingen en de gevoelens van die personages. Zo wordt opener en titelsong 'The Accident' opgesmukt door vrolijke blazers en hemelse halleluja's, die de hoofdfiguur begeleiden terwijl hij letterlijk en figuurlijk zijn ongeluk inloopt. Na de bedrieglijk opgewekte, bitterzoete popsong 'Sad Songs (Main Titles)' slaat de stemming echter om, en belanden we in de meer ingetogen sfeer van 'Stop Dreaming'.

Het beste moet dan nog komen, met 'Party Dress' (vintage Spencer) en het bloedmooie 'Heather', netjes van elkaar gescheiden door '(Sumary'). Dat laatste is in feite weinig meer dan een interludium. Tegelijk vat het enkele muzikale thema's uit de songs samen, en slaat het een brug naar de ontknoping van het verhaal, waarin het van verdriet doortrokken 'Sammy Boy' uitmondt in 'End Titles (Sad Songs)', de uitgesponnen, semi-instrumentale pendant van 'Sad Songs 'Main Titles').

De plaat sluit af met 'Bye Bye Big Blue Eyes', een iets steviger nummer dat herinneringen oproept aan het latere werk van The Beatles en waarin een snerende gitaar de protagonisten uitgeleide doet. Als kers op de taart volgt hierna nog, na een paar minuutjes stilte, de door Tom Helsen en David Poltrock herwerkte singleversie van 'Sad Songs'

'The Accident (And Other Love Stories)' klinkt bij momenten als een bescheiden mini-'Pet Sounds'. Niet alleen de arrangementen doen geregeld denken alsof Renders tijdens de opnames rechtstreeks in verbinding stond met Brian Wilson, ook de harmonieuze samenzang in de openingstrack klinkt erg Wilsonesque. Voeg daar de eerder genoemde Beatles bij, een vleugje Ben Folds, Ed Harcourt en zelfs Badly Drawn Boy, en u krijgt - hopelijk - ongeveer een idee van hoe deze plaat klinkt.

Wie echter écht wil weten hoe goed deze 'The Accident (And Other Love Stories') is, kunnen we alleen maar aanraden deze cd gewoon in huis te halen.

http://www.spencertherover.com/
www.myspace.com/spencertherover
E-mailadres Afdrukken