Banner

The Darkness + The Wildhearts

Patrick Van Gestel - 06 maart 2004


1 maart 2004
AB, Brussel


Iedereen uit de weg : The Darkness is gearriveerd !!. Deze jongens zorgen ervoor dat het opnieuw cool is om AC/DC en Queen goed te vinden. Het over the top-gevoel is nooit ver weg, maar daar lijken zij zelf en het publiek met hen lak aan te hebben. The Darkness rock !
Te laat aangekomen en dan loop je het risico een deel van opener The Wildhearts te missen. Deze jongens hakten er met een grote dosis energie duchtig op in en dat werd duidelijk geapprecieerd door de voorste gelederen van het publiek. Persoonlijk vond ik hun samenzang ook erg geslaagd. Enkel de nummers klonken misschien wat eentonig.
En dan was er The Darkness. Het podium werd tijdens de pauze volledig afgesloten met een doek, hetgeen de verwachting van het publiek nog aanscherpte. Tijdens de pauze werd Thin Lizzy gespeeld, duidelijk een favoriet van de groep (Dan Hawkins droeg trouwens een Lizzy-T-shirt). En dan was het eindelijk zover. De lichten doofden en het doek voor het podium lichtte groen op, terwijl het openingsnummer ('Bareback', naar verluidt) losbarstte. Dan verscheenhet silhouet van Justin op het doek, terwijl de eerste gitaarakkoorden uit de speakers spatten. Meteen gingen de voorste rijen uit de bol.
Als het doek viel, speelde Dan wijdbeens de bekende riff van 'Black Shuck', terwijl Justin zijn kleurrijke leren broek en fantasierijk vestje (dat trouwens spoedig verdween) aan het hele publiek toonde. De ritmesectie deed de ganse show onverstoorbaar zijn werk. Bassist Frankie Poulain staarde gebiologeerd het publiek in, terwijl drummer Ed Graham zich duidelijk alleen concentreerde op het ramwerk. Meer hoeft dat niet te zijn.
Het optreden draaide volledig rond Justin Hawkins, die genoot van de aandacht en zijn rol met klasse speelde. Het publiek at vanaf zijn eerste woorden uit zijn hand. Zijn broek hing net boven zijn kruis en toonde nog net de gevlamde tattoo op zijn gladgeschoren (onder)lijf. Muzikaal liep alles bovendien als een trein. Naast show verkopen, kan Justin meer dan behoorlijk zingen. Op een enkele misser na ging zijn stem nergens uit de bocht en haalde hij met sprekend gemak de hoge noten, die je ook op de plaat vindt. Bovendien is hij een virtuoos op de gitaar en toverde hij te zijner tijd knallende solo's uit zijn instrument.
Vorige single 'Growin' on You' passeerde vroeg in de set en meteen werd er druk gecrowdsurft en gepogood. Dat bleef trouwens het hele optreden lang zo. Bekendste nummer blijft echter ongetwijfeld 'I Believe in a Thing Called Love', wanneer de poppen pas echt aan het dansen gaan. Zelfs de meest doorgewinterde stijve hark werd onverbiddelijk gedwongen om op zijn minst mee te knikkebollen op de maat van de muziek.
Tussendoor deed Justin een aandoenlijke poging om zich in het Frans verstaanbaar te maken en steeds betrok hij het publiek bij zijn act. Hij ruide hen op, joeg de zittenden uit hun zetel, kortom hij was het die de boel deed daveren. Halverwege verdween hij even van het podium om terug te keren in een prachtig duivelspak, inclusief pijlstaart en uiteraard gedecolleteerd tot net boven zijn schaamhaar. Deze man weet hoe hij een publiek moet bespelen.
Nochtans moest het moment suprême nog komen. Als tweede bisnummer kwam 'Love on the Rocks' aangedenderd, dat naadloos overging in de drumpartij van Queens 'We Will Rock You'. Het publiek smulde ervan en als kers op de taart maakte Justin een rondje op de schouders van een security-man dwars doorheen het stomverbaasde publiek. Al bij al is het een klein wonder dat de man nog heelhuids terug op het podium geraakte. De bijstand die geleverd werd door twee stevige security-mensen had daar ongetwijfeld mee te maken.
Dit optreden voerde het publiek soms tot op het randje van de goede smaak, maar ging er toch nergens over. Als dit niveau kan behouden worden, voorspel ik hen optredens in nokvolle stadions, Queen, Thin Lizzy en AC/DC achterna. Nu enkel nog origineel blijven. Freddie Mercury kon het, ik durf wedden dat deze Justin Hawkins het ook kan.

In samenwerking met De Muziekfriek
E-mailadres Afdrukken