Banner

Boudewijn De Groot

Patrick Van Gestel - 13 april 2004


Men vraagt mij wel eens waarom ik zo vaak zo veel concerten wil bijwonen, waarop ik steevast antwoord dat - buiten de kriebels die muziek mij over de rug kan doen lopen - het geluid in een concertzaal alle super-audio- of dolby surround-toestanden meteen doet vergeten. Nergens klinkt muziek zo zuiver als in een concertzaal. De Arenbergschouwburg is een aangename zaal. Niet te groot, maar ook weer niet te klein. Nu liet - in mijn ogen althans, maar misschien ben ik een muggenzifter - precies het geluid voor het concert van Boudewijn De Groot op 9 april 2004 toch hier en daar wat te wensen over. Aanvankelijk werd de stem te hard naar de voorgrond gemixt, al werd dat in de loop van het concert verbeterd. Maar let vooral niet op deze oude zeurpiet. Het concert viel op zijn zachtst gezegd best te pruimen en was dan ook al weken van tevoren hopeloos uitverkocht.
Beginnen deed Boudewijn met een drietal van zijn klassiekers waaronder het magistrale 'Tip van de Sluier' (mijn persoonlijke favoriet) en een bezield 'Naast Jou' om daarna het eerste deel van het concert vooral te wijden aan de nieuwe plaat 'Het Eiland in de Verte'. Logischerwijs werd vooral de single 'De Vondeling van Ameland' op applaus onthaald, maar ook de andere nummers van deze tiende langspeler bleven fier overeind. Naast het titelnummer en de single viel vooral 'Ballade van de Onsterfelijkheid' op door zijn prachtig arrangement.
Na de pauze werd een selectie gemaakt uit de resem hits die Boudewijn De Groot bij mekaar heeft gespeeld, een selectie op basis van voorkeurlijstjes die de fans naar de website hadden gestuurd. Uiteraard mochten 'Verdronken Vlinder' ("Al 38 jaar gespeeld en nog niet beu … (zucht)"), 'Jimmy' en 'Testament' niet ontbreken, terwijl ook minder voor de hand liggende nummers als 'Eva' aan bod kwamen. Dit was een mooie vogelvlucht over 40 jaar steeds even hoogstaand werk.
Uiteraard werden ook de traditionele bisnummers niet vergeten en werd er afgesloten met een door het publiek enthousiast meegebruld 'Land van Maas en Waal'.
Het geluid mag dan niet altijd even goed hebben gezeten, geen mens die daar bij nader inzien over wakker heeft gelegen. Dit was een goed concert van een jonge (bijna-)zestiger.

In samenwerking met De Muziekfriek
E-mailadres Afdrukken