Banner

One Night Only

Laura Van Eeckhout - 12 april 2008

Het was een drukke avond in de Botanique. In de Rotonde speelde de roodharige singer-songwriter A Fine Frenzy, in de Orangerie stond het nieuw leven ingeblazen Zoot Woman op het podium, en de Witloofbar werd - ondanks enkele technische problemen voorafgaande aan het optreden - door de jongens van het Britse One Night Only geclaimd.
Aanvankelijk was het plan dat ik naar Zoot Woman zou gaan, maar na me - ter voorbereiding van mijn interview met hen - meer in de muziek van One Night Only verdiept te hebben, was het duidelijk dat het hún optreden was waar ik bij moest zijn.

De opkomst in de Witloofbar was niet bepaald indrukwekkend te noemen, maar binnen het 'underground' sfeertje van dit geweldige zaaltje is dat nooit echt een probleem geweest. Het leek de gasten van One Night Only evenmin te deren, want ze gooiden zich meteen vol overgave in het openingsnummer 'Nintendo'. Dit springerige rocknummer was meteen de eerste en laatste niet-albumtrack die gedurende de hele avond op het publiek werd afgevuurd. Alle andere nummers waren afkomstig van 'Started A Fire', het verrassende debuut van de vijf jongens dat afgezien van 'Sweet Sugar' helemaal gespeeld werd. Met het poppy 'He's There', single en crowd pleaser 'You & Me', en het sterke 'Stay at Home' slaagden de Britten erin om al snel het net iets te makke publiek voor zich te winnen. Wat mij betreft moest het beste toen echter nog komen.

Vanaf 'Do You Know What I Mean' (een instant meezinger) zette One Night Only een indrukwekkende set in. Ondanks hun jeugdige leeftijd bleken alle bandleden duidelijk goed ontwikkelde en beheerste muzikanten te zijn. Eerder vertelde gitarist Mark me tijdens ons interview hoe hij hoopt met One Night Only binnenkort de grote stadia te kunnen vullen. Wel, met muziek als deze mag dat geen probleem zijn. One Night Only doet het prima in een intieme setting als de Witloofbar, maar hun nummers geven blijk van een veel grotere ambitie. Het aanstekelijke 'Start Over' (kan iemand me trouwens vertellen waarom dat nog geen single is?!) heeft bijvoorbeeld overduidelijk de potentie om te weergalmen in de grote arena's. Niets minder geldt voor 'Hide', dat live geweldig klinkt en daardoor zelfs ontpopt is tot mijn persoonlijke favoriet (dat nummer doet ons trouwens serieus uitkijken naar de volgende cd van One Night Only, waarop de jongens hun meer rockende kant in de verf willen zetten). Singles 'It's About Time' en vooral 'Just For Tonight' (wat een schitterende, bezield gespeelde afsluiter, en wat een heerlijke synthesizerpartij!) doen uiteraard ook bijzonder episch aan.

Als ze het inderdaad maken tot in de grote stadia moet One Night Only misschien toch nog wat meer zelfvertrouwen kweken op het podium. Zanger-gitarist George is het geknipte meisjesidool (modern kapsel, skinny jeans en zwarte zonnebril - drie keer check!) en lijkt de rocksterkneepjes al goed onder de knie te hebben. Ook gitarist Mark lijkt al zijn hele leven niets anders gedaan te hebben dan optreden met zijn band, maar bij de andere jongens bemerk ik toch nog een zekere terughoudendheid. Vooral bassist Dan cijferde zich letterlijk weg door zich het hele optreden lang te verschuilen achter één van de 'zuilen' van de wijnkelderachtig aandoende Witloofbar. Misschien mist One Night Only wel de arrogantie om nu al de arena's in te trekken, maar langs de andere kant is die bescheidenheid net hun charme. En is het niet zó dat ook een band als Snow Patrol het klusje lijkt te klaren? Het verhindert bovendien dat ze een geforceerde gimmick zouden worden van pakweg een Brandon Flowers of een Tom Smith.

Uiteraard is een optreden van One Night Only nog niet honderd procent perfect en onvergetelijk, maar George, Mark, Jack, Sam en Dan - jongens die amper de stemgerechtigde leeftijd behaald hebben - hebben beslist nog een heuse groeimarge. Het feit dat ze nú al zo ver staan in hun kunnen biedt zéér mooie perspectieven. The Kooks, The Pigeon Detectives en Air Traffic worden op hun optredens in België overrompeld door massa's uitzinnige fans. Ik zie niet in waarom dat ook niet zo zou moeten zijn voor One Night Only.

'Started A Fire' van One Night Only is uit bij Vertigo.
E-mailadres Afdrukken