Banner

DOUR 2006

The Dandy Warhols, zondag 16 juli, The Last Arena

(md) - foto's: (ac) - 19 juli 2006

De knieën kreunen, de rug weigert al een halve dag dienst en de drankbonnetjes zijn bijna op. Dour loopt op zijn laatste benen als we ons nog een ultieme keer richting The Last Arena begeven, waar met de Dandy Warhols de laatste grote headliner zijn opwachting maakt.

Het viel haast niet op, maar de voorbije elf jaar hebben The Dandy Warhols een serieuze collectie hits bij elkaar gespeeld. Hun laatste plaat, Odditorium Or Warlords Of Mars, bracht hen definitief in de Hal der Groten, en het ziet er naar uit dat ze daar nog een tijdje zullen blijven. De Dandy’s zijn ruw én zacht, alternatief en poppy. Kortom: een ideale afsluiter voor Dour 2006.

Heel erg hun best moeten ze eigenlijk niet meer doen om indruk te maken, en de band lijkt ook niet van plan om zichzelf enorm in het zweet te werken. Het je-m’en-foutisme dat de groep, zeker in het begin, lijkt uit te stralen is echter verraderlijk. "We Used To be Friends" begint als derde song op de setlist nog wel aarzelend, lijkt even de mist in te gaan, tot de groep vervolgens de longen openzet, eens diep inademt en de rest van het nummer eruit bl´´st. In de slipstream volgt met "I Love You" misschien wel hét hoogtepunt van de hele set. Indringend, hypnotiserend, hartverscheurend en o zo herkenbaar: is "I Love You" eigenlijk niet gewoon de beste (anti-)love song aller tijden?

De Dandy Warhols-jukebox draait nu op volle toeren. "All The Money Or The Simple Life Honey", "Smoke It" en "Bohemian Like You" worden kort na elkaar op een gretig en dankbaar publiek losgelaten. Het optreden krijgt de feel van een live Best Of, terwijl de Dandys er amper moeite voor lijken te doen. Als extraatje spelen ze "Have A Kick Ass Summer", een erg aanstekelijke nieuwe single, sinds kort te downloaden op iTunes.

Nergens overrompelen The Dandy Warhols, nergens drukken ze echt hard door. Overtuigen zonder indrukwekkend te zijn: in het voetbal word je zo kampioen, en ook hier kunnen we niet anders dan de band een goed rapport geven. Het is sterk, dus niets dan tevredenheid op de wei. De ongeïnteresseerde air waarmee frontman Courtney Taylor-Taylor zijn bindteksten afhaspelt nemen wij er dan maar bij, het zal wellicht bijdragen tot de cool van een wereldband.

E-mailadres Afdrukken