Banner

Boomtown Festival

19, 20 en 21 juli 2017, Gent

Lennert Hoedaert & Kathy Van Petegem - 23 juli 2017

De Kouter in Gent, 360 dagen per jaar een redelijk saai en rustig plein, waar niks te beleven valt, behalve de wekelijkse bloemenmarkt. Totdat Boomtown er enkele jaren geleden neerstreek. Gedurende 5 dagen per jaar is dit nu de place to be voor alternatieve rock, pop, punk, soul, jazz en ga zo maar door. Editie 2017 had alweer een overvloed aan bekende namen en kon dus op gevulde pleinen en concertzalen rekenen.

Woensdag 19 juli 2017

Bekentenis. Deze reporter is geen fan van Balthazar of alle afgeleiden van deze band. Maar soms wint de nieuwsgierigheid, en dus doken we op woensdag de Handelsbeurs in. Eerste vaststelling: de zaal was tot de nok gevuld. Tweede, verrassende, vaststelling: waarom klinkt Jinte Deprez, aka J Bernhardt, live een stuk beter dan op zijn solo album? Zijn stem draagt ver, en is flexibel. Als hij ooit een andere muzikale richting uitgaat, zal dat instrument alvast perfect passen.

Derde vaststelling: volgepakte Handelsbeurs, maar toch weinig reactie van het publiek. Wel stormachtig applaus na elk nummer, maar geen wild gedans, geen wilde bokkensprongen te bemerken. Of het moet van Deprez zelf zijn, die op het podium van links naar rechts loopt, als zat er hem iemand op de hielen. Pas bij "Wicked Streets" komt er eindelijk wat publiekelijk gegil aan te pas.

Live put Deprez uit zijn pas verschenen soloalbum, maar in tegenstelling tot de plaatversies zijn de liveversies lekker lang uitgesponnen, al duurt "The Direction" toch wel heel erg lang. En na de obligate wandeling door het publiek (met een bijna radeloze roadie, want die microfoonkabel is ook maar zo lang) zit het erop. Conclusie: we hebben ons niet verveeld en muzikaal klinkt het wel allemaal tof, maar toch iets te veel Balthazar naar onze goesting.

Donderdag 20 juli 2017

De jeugd vind je vandaag op de Kouter bij Amongster. Hun set bestaat voornamelijk uit nummers van debuut "Trust Yourself To The Water", maar ook enkele nieuwe songs komen aan bod. De oude gaan erin als zoete koek, maar wij vinden het toch iets te rustig, en trekken ons terug aan een van de bars die de Kouter rijk is. Krachten opdoen, want het wordt een lange avond/nacht.

Meer plezier beleven we aan Robbing Millions uit Brussel. Ze stonden hier al eerder, in 2014, en toen deden ze het blijkbaar zo goed dat ze nog eens mochten terugkomen. In hun set zit vaart, humor, enthousiasme. Alles wat een "voorprogramma" voor de hoofdact van de avond moet hebben dus. Zeer sympathieke kerels ook, die weten dat ze in Vlaanderen zitten en dus het publiek steevast in het Nederlands toespreken. Très sympa!

Hoofdschotel van de avond is de Nederlandse band rond Johannes Sigmond, Blaudzun. De Kouter is ondertussen aardig volgelopen en dat mag ook, want het is fris vanavond. Waar zijn de zwoele avonden als je ze kan gebruiken?

De set is opgebouwd uit songs van Jupiter – Part One en Jupiter – Part Two, dus de beats en gierende gitaren vliegen je algauw weer om de oren. Sigmond wordt vergezeld door zes topmuzikanten, waaronder zijn kleine broertje Jacob. Het is vooral de jongere Sigmond die vanavond de show steelt, samen met toetsenist/accordeonist Tom Swarts.

Het songmateriaal van deze avond is duidelijk opgebouwd om de mensen te doen swingen en dansen: het gaat verschrikkelijk hard en het gaat vooruit: geen tijd om adem te halen of hup, daar is het volgend nummer alweer. Zo kwamen "Jupiter", "Everything Stops" en "Solar" in een rotvaart voorbij. Allemaal heel leuk en verwarmend, maar we hadden toch een beetje heimwee naar eerdere zaalshows, waar er meer aandacht besteed werd aan rustigere en intiemere nummers.

Een van de opvallendste instrumenten op de Jupiter-trilogie (waarvan deel drie in aantocht is), is de bariton saxofoon. Onder andere in "Press On (Monday's Child)" zit er een verpletterend mooie solo, alleen jammer dat die live toch niet zo goed tot zijn recht komt. Bisnummer was dan weer "Promises Of No Man's Land", toch wel een beetje Blaudzuns bekendste nummer in Vlaanderen.E-mailadres Afdrukken
Tags: Boomtown