Kuleshov Presenteert: De Langse (Film)nacht

De coronacrisis dwingt ons anders te kijken. Ook naar film. Sinds de eerste golf gebeurt dat wel vaker ‘samen apart’, wat wil zeggen: elk vanuit de eigen woning op hetzelfde moment dezelfde film aanzetten. Als veilig alternatief voor het fysiek samenkijken. Een groep Gentse cinefielen maakt er een online filmmarathon van tijdens de langste nacht van het jaar, 21 op 22 december.

De Langste (Film) Nacht is een initiatief van de vrijwilligers bij Kuleshov, het filmprogramma van de Gentse stadszender Urgent.fm. Om de cinema’s in deze barre tijden een hart onder de riem te steken, besloten zij er de lokale bioscoopuitbaters bij te betrekken, zowel de jonge garde (pop-up Ciné Mangiare en het heropende Ciné Rio op de Koer) als de gevestigde waarde (KASKcinema, Sphinx Cinema en Studio Skoop). Samen verzorgen ze een gevarieerd programma dat bestaat uit 6 te streamen langspeelfilms op 14 uur tijd, van het avondschemer tot het ochtendgloren. Wie deelneemt, kan tekenen voor de hele rit of in- en afstappen naar wens.

De langste nacht van het jaar volgt logischerwijze op de kortste dag, 21 december, wanneer de tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang het kleinst is. Dat betekent meer tijd om de woonkamer om te bouwen tot een donkere zaal. Of zoals Kuleshov het poëtisch omschrijft: “In verschillende landen en culturen is het een traditie om het begin van de winter in te luiden met een groot vuur dat brandt tot het aanbreken van de dag. Laten we dat vuur vervangen door het licht van onze schermen en de hele nacht lang samen apart met cinema doorbrengen.”

Elke cinemapartner heeft voor de marathon één film uitgekozen, net zoals initiatiefnemer Kuleshov. Stuk voor stuk zijn het keuzes die hun eigenheid en karakter reflecteren. Van opgemerkt arthousewerk uit het afgelopen bioscoopjaar (Corpus Christi en Shirley), auteursklassiekers van eigen bodem (Brussels by Night) en elders (Night of the Living Dead), die beide aansluiten bij het thema van de nacht, tot recente cinema voor jonge kijkers (Reis naar het noorden), maar ook cult-in-wording voor zij met een sterke maag (Der Goldene Handschuhe).

Een van de films bevindt zich in het rechtenvrije publiek domein en is bijgevolg gratis te zien, gewoon op YouTube. De andere films dienen deelnemers elk afzonderlijk te huren via de Belgische video on demand-platforms ‘Cinema bij je thuis’ en ‘Sooner’, met uitzondering uiteraard van zij die al beschikken over een abonnement. Op die manier hopen de organisatoren naast de Gentse bioscopen ook de betere streamingsdiensten uit eigen land ietwat te steunen.

Daarnaast kleden de organisatoren en partners het programma aan met bijzondere inleidingen en warme videoboodschappen, net voor het digitale samenkijken start. Ook aan eten is gedacht. Ciné Mangiare zorgt namelijk voor ‘kerstsmoefel’, een speciale maaltijdbox met extraatjes, film inbegrepen en op voorhand aan huis geleverd in beperkte oplage. Meer info op het Facebookevent van de Langste (Film) Nacht, waar ook alle specifieke links naar de films zijn verzameld. http://bit.ly/langstefilmnacht

Maandag 21 december

17u00 Reis naar het noorden (Rémi Chayé, 2016) 78’

  • Avontuurlijke animatiefilm voor het hele gezin over een dapper meisje genaamd Sasha dat ervan droomt om in de voetsporen te treden van haar opa, een poolreiziger die nooit terugkeerde van zijn laatste expeditie. Winnaar van de Publieksprijs op het Internationaal Animatiefilmfestival van Annecy in 2015.
  • Geselecteerd door Ciné Rio en kinderfilmluik Ciné Bambino, in samenwerking met jeugdfilmorganisatie JEF.
  • Kijken via Sooner, te huur voor €2,99.

19u30 Der Goldene Handschuh (Fatih Akin, 2019) 110’

  • Brutaal en controversieel portret van een seriemoordenaar in het Hamburg van de jaren 70. Gebaseerd op waargebeurde feiten. Voor cineast Fatih Akin, bekend van Gegen die Wand, Soul Kitchen en In the Fade, was het zijn eerste film die de rating 18+ meekreeg in Duitsland.
  • Geselecteerd door Ciné Mangiare.
  • Kijken via Cinema bij je thuis, inbegrepen in de maaltijdbox en te huur voor €4,99.

22u00 Corpus Christi (Jan Komasa, 2019) 116’

  • Na zijn vrijlating uit de jeugdgevangenis wordt de gelovige Daniel in een plattelandsdorp onterecht aanzien als de nieuwe parochiepriester. Geïnspireerd op echte gebeurtenissen. De Poolse inzending voor de Oscars.
  • Geselecteerd door Studio Skoop.
  • Kijken via Cinema bij je thuis, te huur voor €8.

Dinsdag 22 december

00u30 Brussels by Night (Marc Didden, 1983) 87’

  • De wanhopige Max dwaalt doelloos door Brussel en neemt twee onbekenden mee op sleeptouw. Compromisloos en verpletterend regiedebuut van voormalig Humo-rockjournalist Marc Didden met een ijzersterke François Beukelaers. Belgische new wave pur sang.
  • Geselecteerd door Kuleshov.
  • Kijken via Sooner, te huur voor €2,99.

03u00 Shirley (Josephine Decker, 2020) 107’

  • Geprezen biografische film over de eigenzinnige griezelauteur Shirley Jackson, vertolkt door Elisabeth Moss. Met haar horror- en mysterieverhalen hield Jackson heel wat lezers wakker, maar de notoire schrijver had zo haar eigen demonen om uit te drijven.
  • Geselecteerd door Sphinx Cinema.
  • Kijken via Cinema bij je thuis, te huur voor €8.

05u30 Night of the Living Dead (George A. Romero, 1968) 96’

  • Zeven mensen moeten zich een nacht lang zien te weren tegen kannibalistische ondoden. Horrormijlpaal uit de onafhankelijke Amerikaanse cinema van George A. Romero, de peetvader van de moderne zombiefilm. Invloedrijk startshot van zijn filmreeks ‘of the Dead’.
  • Geselecteerd door KASK
  • Kijken via YouTube, gratis.

Affichebeeld: @henrirenard (Henri Renard) Tekst : Tim Maerschand for Kuleshov.

recent

Roel Spanjers :: Birdcatcher II

De Nederlander Roel Spanjers is, voor wie het blues-...

Mary Beard :: Keizer van Rome

Hoewel de Britse classica Mary Beard naast haar academisch...

Een verschrikkelijk amorf wezen :: Het beste van de festivalzomer 2024

De wereld zou een betere plek zijn zonder de...

Strange Darling

De onopvallende Amerikaanse horrorfilm Strange Darling is duidelijk opgezet...

Damaged

Terry McDonough is een regisseur wiens hele achtergrond te...

aanraders

Soundtrack to a Coup D’État

Wanneer het op documentaires aankomt, overheerst bij veel mensen...

Upon Entry

Wie al eens afrees naar de Verenigde Staten weet...

Alien: Romulus

‘Toen ik voor het eerst de Necronomicon, het boek...

Beetlejuice Beetlejuice

In de Verenigde Staten bracht de heel late sequel...

Tatami

Het deels op ware feiten gebaseerde Tatami handelt over...

verwant

Film Top 10 voor 2020: Brecht Capiau

2020 was op het vlak van filmdistributie (zoals op...

Corpus Christi (Boze Cialo)

Daniel staat op het punt vrij te worden gelaten...

Shirley

Filmische biografieën over het leven van een artiest –...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in