What’s Love Got To Do With It?

Op een platform zoals enola is een titel als What’s Love Got To Do With It? nogal misleidend, want het gaat hier niet over de zalige meezinger van Tina Turner of over haar biopic met dezelfde naam, maar over de nieuwste film van de Brits-Pakistaanse regisseur Shekhar Kapur. Zijn What’s Love Got To Do With It? is een romantische komedie pur sang die ondanks aangehaalde thematieken vooral het doel heeft het publiek te vermaken.

Documentairemaakster Zoë (de immer charismatische Lily James) moet op zoek naar een nieuw onderwerp voor haar volgend werk nadat het productiehuis besluit dat honour killings niet luchtig genoeg zijn voor de huidige tijden. Haar jeugdvriend en buurjongen Kazim, die besloten heeft akkoord te gaan met een geassisteerd – het nieuwe woord voor ‘gearrangeerd’ – huwelijk, blijkt het ideale topic te zijn. De Brits geboren Kaz is een succesvolle dokter die klaar is om zich te settelen en naar oude traditie zijn ouders – en een matchmakingbureau gespecialiseerd in moslimhuwelijken – vertrouwt om die keuze voor hem te maken. Zoë kan dit maar moeilijk vatten en probeert zijn traject, en dat van anderen die kozen voor een geassisteerd huwelijk, in beeld te brengen. Ondertussen probeert ze door haar rommelig liefdesleven ook haar eigen weg te banen.

Hoewel het onderwerp van deze documentaire gewichtig klinkt, neemt de film nooit echt een standpunt in. De prent exploreert in zekere mate wel thema’s als liefde en het huwelijk, en hoe beide niet per se gelinkt hoeven te zijn. Toch is het doel van de film in de eerste plaats om de kijkers te doen lachen, een streven dat niet ondergeschikt hoeft te zijn aan dat van een intens drama. Een originele komedie die inspeelt op de huidige samenleving zonder daarbij te opzichtig of zelfs te woke te zijn, is op zich al vernieuwend. What’s Love Got To Do With It? bestaat grotendeels uit personages met Pakistaanse roots en toch is dit heel duidelijk een Britse komedie. Londen is immers een multiculturele samenleving, wat helaas nog te weinig op een respectvolle en toch accurate manier naar het scherm vertaald werd.

Veel van de humor komt echter wel voort uit net die culturele verschillen die heersen tussen deze twee families. Emma Thompson heeft de tijd van haar leven als de goedlachse, enthousiaste moeder van Zoë die dol is op haar Pakistaanse buren, ook al ontglipt haar zo nu en dan onbewust een nogal discriminerende opmerking, die dan tot een lachsalvo moet leiden. Tegelijkertijd tonen haar onvermoeibare pogingen om haar eigen dochter te koppelen aan een geschikte partner dat zij in wezen niet zo verschillend is van haar Pakistaanse buren en hun ‘ouderwetse’ gewoontes.

Ondanks de kwesties die de film naar voren tracht te brengen, blijft What’s Love Got To Do With It? voornamelijk licht entertainment en hervalt die uiteindelijk toch in de clichés die we associëren met het genre. Een echte boodschap, op misschien het typische ‘love conquers all’ na, heeft de film – gelukkig – niet. Toch voelt de film enigszins aan als een fris briesje in het romcom-landschap. What’s Love Got To Do With It? is simpelweg vermakelijk en dat mag ook al eens. De boog hoeft immers niet altijd gespannen te staan.

6.5
Met:
Lily James, Emma Thompson, Shazad Latif
Regie:
Shekhar Kapur
Duur:
108'
2022
UK

verwant

Good Luck To You, Leo Grande

Good Luck To You, Leo Grande is een verfrissende...

Blog Film Fest Gent 2022

Van 11 tot 22 oktober is het weer zo...

Cruella

De fanatieke Disney-fans zullen er niet wakker van liggen,...

Beauty and the Beast

In 1991 werd Beauty and the Beast de eerste...

Saving Mr. Banks

We vergeven het je graag als je bij de...

aanraders

Upon Entry

Wie al eens afrees naar de Verenigde Staten weet...

Alien: Romulus

‘Toen ik voor het eerst de Necronomicon, het boek...

Emilia Pérez

Het Filmfestival van Cannes drukt het succes van een...

Swimming Home

Swimming Home, het eigenzinnig langspeelfilmdebuut van de Brit Justin...

MaXXXine

Twee jaar geleden draaide Ti West X, een film...

recent

Tardi :: Loopgravenoorlog

Begin jaren zeventig werkt Jacques Tardi (1946) aan Een...

Chillow :: Zweef

“I have a dream”, maar dan op zijn West-Vlaams....

La Nuit se Traîne

De premisse van de Belgisch-Franse thriller La Nuit se...

Gavin Friday :: Ecce Homo

We hebben er meer dan 13 jaar op moeten...

Birthday Girl

Scandinavische misdaadfilms en thrillers zijn de laatste decennia een...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in