Novastar

M-idzomer, Leuven
,
3 augustus 2024

Novastar op een hoogst charmant festival in de binnentuin van het Leuvense M, het bekende museum voor moderne kunst? Klinkt als een sublieme combinatie, en dat was het ook. Joost Zweegers en zijn band speelden de sterren van de hemel, het publiek hoefde alleen maar te graaien naar de talloze luisterparels die nagenoeg de perfectie benaderden.

Niet verwonderlijk: Zweegers heeft met The Best Is Yet To Come, opgenomen in de legendarische Abbey Road Studio, een hoogst originele compilatieplaat onder de arm, vol met herwerkte versies van de nummers waar hij nog steeds waarde aan hecht. Live laveerde de zanger met zijn band tussen die herwerkte en de oude versies, haast als een koorddanser die evenwicht zoekt over een flinterdunne nylon draad. Knalde meteen in open doel: een potig “Wrong”, compleet met twee elektrische gitaren, Zweegers zelf op akoestische gitaar en een toetsenist die zo stevig in zijn vel zat dat je er een huis op kon bouwen. Het getuigt toch wel van lef: openen met je grootste hit. Weinig tijd echter om daarover na te denken: met “Light Up My Life” hoorde je als toeschouwer al goed hoe prima de Vlaamse én Britse groepsleden op elkaar waren ingespeeld, met als resultaat een vol, harmonieus geluid. Onder die resem topmuzikanten zaten trouwens leden van bands als Noel Gallagher’s High Flying Birds en Robert Plant, en dat viel eraan te horen.

Zo zat er in “Deep Are The Eyes” een steengoede elektrische gitaarsolo en genoten wij nog niet zo’n beetje van het machtige “Look At You Now”, compleet met machtig roffelende drums en onze favoriete Rock Rally-finalist die zonder instrument een aanzet tot dansen gaf. Drapeerde zich ook voortdurend als een mooi getinte deken over een excellent musicerende band: Zweegers zijn als vanouds weidse zang die nog meer galmend klinkt dan een dozijn alpenhoorns in de Zwitserse bergen. En zo zong hij bijvoorbeeld “Because” linea recta richting sterren – net als “Closer To You”, waarin hij opnieuw een zijdezachte folkgitaar ter hand nam en je je als toeschouwer haast in een muzikaal waterbed waande.

Nope, deze derde festivaldag van wat na Cactus een van de sympathiekste festivals van België moet zijn, was niet voor niets totaal uitverkocht, dat bewees Novastar song na song. Of wat dacht u van, na het verplichte nummertje bandleden introduceren, een vlekkeloos gespeeld “Mars Needs Woman”? Fluwelen piano en onze favoriete Joost die tijdens de heerlijke outro haast zijn drummer leek te dirigeren, het kon gewoon niet meer stuk. In “Wild Years” gordde hij vastberaden zijn akoestische gitaar om voor wat een pure versie zou worden. Zweegers’ bindteksten waren eerder schaars, maar voor het verkillend mooie “Velvet Blue Sky” verwees hij toch gulzig naar de o zo mooie setting. Een museumtuin is nu eenmaal mooier dan een platgewalst (rock)festivalterrein, nietwaar? Viel verder in vette letters bij dit nummer te noteren: alweer een moordend accurate gitaarsolo van de Leuvense gitarist Erik Rademakers (Selah Sue) die overduidelijk een thuismatch speelde.

En jawel, het muzikale lekkers bleef maar als manna uit de hemel en in onze trommelvliezen vallen, bijvoorbeeld met een heerlijke cover van Neil Young zijn onverwoestbare “Like A Hurricane”. Was dat nu eigenlijk wel nodig, vraagt u inmiddels, zo’n best of met herwerkte versies? Misschien wel. Misschien niet. Met “Never Back Down” transformeerde Novastar in elk geval een op zich al geweldige song tot iets dat nog mooier, nog ronder dan een voedsel voor de ziel gevende mandalacirkel was. Een pompend “When The Lights Go Down On The Broken Hearted” overtuigde ten slotte over de hele lijn: hier zat meer stoom in dan in de boot van Sinterklaas. Eindigen deed de band met het waarlijk succulente, overbekende “The Best Is Yet To Come”. Voor een meer dan enthousiast, meestal al iets ouder publiek speelde Novastar vreemd genoeg géén bisnummers. Dit was echter zo’n dot van een concert dat er maar één conclusie rest: of ie nu moederziel alleen of met voltallige band op het podium staat, Novastar staat steevast garant voor absolute vier sterren-kwaliteit. En, jawel, het beste moet dan op de koop toe waarschijnlijk nog komen.

verwant

Novastar

7 augustus 2024Lokerse Feesten

BLUAI + Richard Hawley + Chris Isaak + Novastar

7 augustus 2024Lokerse Feesten

Dag zes van de Lokerse Feesten, en we gaan...

Novastar :: ”Vanaf nu wil ik elke keer in Abbey Road opnemen”

Een best of, dat is iets voor oude mensen....

Novastar

12 juni 2022Best Kept Secret, Hilvarenbeek

Novastar :: ”Sommige melodieën laten je niet los”

Schreeuw het van de daken: Joost Zweegers heeft zijn...

recent

King Hannah

15 september 2024Leffingeleuren, Leffinge

Loverman

15 september 2024Leffingeleuren, Leffinge

Deeper

15 september 2024Leffingeleuren, Leffinge

Mclusky

15 september 2024Leffingeleuren, Leffinge

Aunty Rayzor

15 september 2024Leffingeleuren, Leffinge

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in