Timothé Le Boucher :: De Patiënt

De Franse stripkomeet Timothé Le Boucher landt eindelijk ook in het Nederlands. ‘De Patiënt’ is een wervelende en adembenemende thriller van bijzonder hoog niveau.

De Franse stripkomeet Timothé Le Boucher landt eindelijk ook in het Nederlands. De Patiënt is een wervelende en adembenemende thriller van bijzonder hoog niveau.

Nadat hij in 2011 een eerste strip publiceerde bij een kleine uitgeverij, duurde het tot 2017 voor Timothé Le Boucher met zijn derde album Ces jours qui disparaissent echt doorbrak bij het Franse publiek. Nu mag Le Boucher eindelijk ook in het Nederlands debuteren met De Patiënt dat oorspronkelijk in 2019 verscheen. In het Frans behoren zijn albums ondertussen bij de best verkopende graphic novels. In onze taal heeft hij nog een weg af te leggen. Maar De Patiënt heeft alles in huis om alvast een vlammende start te maken.

Pierre Grimaud is de enige overlevende van het bloedbad dat zes jaar geleden zijn volledige familie wegnam. Wanneer hij na die zes jaar uit een coma ontwaakt, begint psychologe Anna Kieffer hem van nabij op te volgen en voeren ze frequent gesprekken. Het is de bedoeling meer zicht te krijgen op wat er zich zes jaar geleden in het huis van de familie Grimaud afgespeeld heeft. Timothé Le Boucher bouwt zijn thriller op een adembenemende manier op. De volle 292 bladzijden van deze strip vliegen werkelijk voorbij en het is indrukwekkend hoe Le Boucher de twijfels en onzekerheden bij Anna mee overbrengt op de lezer. Wat er werkelijk gebeurd is en wie welke rol in het drama speelde, tolt voortdurend om de lezer heen. Toch behoudt Le Boucher het overzicht en laat hij de lezer niet los tot aan het schitterende einde.

Grafisch is Le Boucher duidelijk geïnspireerd door mangatekenaars, maar combineert hij het oog voor leesbaarheid van vele mangamakers met een meer rustige paginaopbouw zoals we die in Europa kennen. Met zijn dikke graphic novels / thrillers heeft Le Boucher zijn perfecte plekje gevonden, lijkt het. Ook zijn andere strips zijn telkens geweldig. Zijn meest recente boek, 49 Cordes (uit 2021) was bovendien pas het eerste deel van een tweeluik, dus dat belooft een dubbeldik spannend mysterie te worden eens het afsluitende deel ook verschenen is.

De Patiënt is weliswaar zijn meest gave en (zo goed als) perfecte creatie tot nu toe, waardoor het logisch is om met dit album in vertaling te starten. In 2022 werd het al bewerkt tot een film voor Arte.tv. Het album is bovendien Le Bouchers meest vertaalde strip. Met uitgeverij Lauwerts voorliefde voor afgeronde verhalen past De Patiënt mooi in hun fonds. Mysteries en thrillers zijn ook sterk vertegenwoordigd bij deze uitgever, en ook op dat vlak past De Patiënt mooi in het rijtje.

Om af te sluiten willen we graag nog een vreugdedans opstarten voor het introduceren van een fascinerend en bijzonder getalenteerd stripmaker als Timothé Le Boucher in het Nederlands. Als vertaaluitgeverij is het in ons kleine taalgebied niet evident om risico’s te nemen, er is weinig ruimte voor groei, snel scoren is en blijft nodig. Lauwert heeft de afgelopen tijd al heel wat mooie albums vertaald en gelukkig ook enkele mooie successen geboekt. De Patiënt heeft alles in huis om de volgende strip in de rij van successen te worden.

9
Timothé Le Boucher
Timothé Le Boucher

recent

Bon Iver :: SPEYSIDE

Wat valt er te vertellen als je alle laagjes...

Roel Spanjers :: Birdcatcher II

De Nederlander Roel Spanjers is, voor wie het blues-...

Mary Beard :: Keizer van Rome

Hoewel de Britse classica Mary Beard naast haar academisch...

Een verschrikkelijk amorf wezen :: Het beste van de festivalzomer 2024

De wereld zou een betere plek zijn zonder de...

Strange Darling

De onopvallende Amerikaanse horrorfilm Strange Darling is duidelijk opgezet...

aanraders

Flann O’Brien :: Het Dalkey Archief

Brian Ó Nualláin, pseudoniem Flann O’Brien (1911-1966), was een...

Mary Beard :: Keizer van Rome

Hoewel de Britse classica Mary Beard naast haar academisch...

Matias Faldbakken :: Stakker

In Noorwegen is Matias Faldbakken al lang geen onbekende...

Peter Turchin :: Eindtijd

Met de Amerikaanse verkiezingen in aantocht en de onverwachte...

Amélie Nothomb :: Psychopompos

Met ruim dertig novelles op haar naam, eentje per...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in