Arcadian

De loopbaan van de Amerikaanse filmmaker Benjamin Brewer is min of meer een blauwdruk voor hoe mensen erin slagen om beetje bij beetje vaste voet aan de grond te krijgen in Hollywood. Hij startte met kortfilms en een langspeler op festivals, vond geen financiering voor zijn volgende projecten en regisseerde in opdracht dan maar een aantal videoclips. Hij ging nadien aan de slag bij het team dat instond voor de speciale effecten in het Oscar-winnende Everything, Everywhere, All At Once en vervolgens ging hij in zee met Nicolas Cage (met wie hij ook al het geruisloos gepasseerde The Trust draaide) voor Arcadian, zijn eerste film die nu toch door een paar Amerikaanse critici werd opgemerkt.

Cage geeft gestalte aan Paul, een vader die met zijn twee zonen probeert te overleven in een post-apocalyptische wildernis. De met de hand geschoten opening geeft ons heel erg summiere informatie over de val van de maatschappij, zonder echt in te gaan op wat er precies aan de hand is, aangezien dat element cruciaal is voor de spanningsopbouw (een beproefd recept dat bijvoorbeeld ook werkte voor de originele A Quiet Place).

Brewer vertelt in interviews dat hij zich als regisseur graag laat inspireren door het werk van David Lynch en Lars von Trier, en daar is wel iets van te merken in de manier waarop Arcadian het centrale mysterie, dat de bedreiging vormt voor de overlevenden, opbouwt en onthult. Het script is slim genoeg om ons lang in het ongewisse te laten en ons mondjesmaat telkens wat meer informatie te schenken, al is het wel jammer dat vervolgens na twintig minuten dan toch, via een spelletje dat twee personages spelen, beslist wordt ons maar meteen diets te maken wat nog ontbrak.

Een redelijk verzorgde sfeeropbouw dus met wat schoonheidsfouten die ook wel verstoord wordt door de bijna constant zwalpende camera. De techniek om het materiaal een zekere urgentie te schenken door vanuit de hand te filmen, levert zelden een sterke visuele ruggengraat op en dat is helaas ook hier weer het geval. Dat is een gemiste kans, want Brewer en zijn fotografieleider Frank Mobilio (ook al met een achtergrond in videoclips) hebben best wel oog voor fraaie composities, zoals een handvol scènes illustreert.

Arcadian heeft zeker bescheiden kwaliteiten: een gevoel van onrust en dreiging dat over de film gedrapeerd wordt, het inzetten van minimale middelen om een filmische wereld te bouwen die overeind weet te blijven, het onderschrijven van de stelling dat de monsters die we (bijna) niet zien, vaak angstaanjagender zijn dan diegene die we wel te zien krijgen. Alle sterke punten worden alleen te veel tenietgedaan door slordigheden – zowel visueel als narratief – die uiteindelijk toch serieus gaan doorwegen. Dit is een aardig filmpje, maar echt sterke of creatieve cinema valt er niet te rapen.

6
Met:
Nicolas Cage, Jaeden Martell, Maxwell Jenkins
Regie:
Benjamin Brewer
Duur:
92'
2024
USA, Canada, Ierland

verwant

Longlegs

Met de uiterst beheerste thriller Longlegs treedt regisseur Oz...

Dream Scenario

‘Nicolas Cage is de enige acteur sinds Marlon Brando...

Blog Film Fest Gent 2023

Film Fest Gent viert de 50ste verjaardag en ook...

Renfield

Sinds een dubbele terugkeer naar de ‘A-list’ van Hollywood...

The Unbearable Weight Of Massive Talent

Sinds zijn acteerdebuut in 1981, nam de carrière van...

aanraders

Emmanuelle (2024)

In 1974 was Emmanuelle – een adaptatie van een...

Arno: Rock ‘n’ roll Godverdomme

In de wereld van rock-’n-roll, en bij uitbreiding andere...

Soundtrack to a Coup D’État

Wanneer het op documentaires aankomt, overheerst bij veel mensen...

Beetlejuice Beetlejuice

In de Verenigde Staten bracht de heel late sequel...

Tatami

Het deels op ware feiten gebaseerde Tatami handelt over...

recent

Weekend in Taipei

Voortbouwend op het succes van ettelijke andere generische actiefilms...

Northlane

24 september 2024Trix, Antwerpen

Emmanuelle (2024)

In 1974 was Emmanuelle – een adaptatie van een...

Sterben

De groots opgevatte familiekroniek Sterben bemachtigde tijdens de 74e...

Miss Angel :: ”Ik heb moeten leren dat het ok is wat van mezelf te tonen”

Twee EP's lang pochte ze er op los in...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in